Koplampen polijsten

U heeft een mooie auto, de koplampen zijn dof en lelijk en doen afbreuk aan de auto. Maar het kan ook zo zijn dat uw auto APK afgekeurd wordt omdat de koplampen zo dof zijn dat het lichtbeeld niet goed is. Heldere koplampen zijn dus niet alleen mooi maar ook veiliger voor u en uw medeweggebruiker.

Benodigdheden:

  • Waterproof schuurpapier grid 800, 1000, 1500, 2000, 3000
  • Polijstmiddel
  • Emmertje lauw water om de waterproof schuurpapier in te doen en af te spoelen i.v.m. residu schuren
  • Microvezeldoeken voor het afnemen, schoonmaken en polijsten
  • Plantenspuit voor vernevelen tijdens het schuren en polijsten met de machine, of met de hand

TIP: Gebruik voldoende water tijdens het schuren en neem tijdig schuur- of polijstresidu af met de microvezeldoek om te zien wat het resultaat is.

1- De koplampen dienen schoongemaakt te worden alvorens te schuren. Dit kan met een APC (All Purpose Cleaner).

Koplampen schoonmaken

 

 

 

 

 

2- Vervolgens de koplamp rondom aftapen. Dit is om krassen op de laklaag te voorkomen tijdens het schuren.

Aftapen koplamp

 

 

 

 

 

3- Afhankelijk van de dofheid opschuren met grid 800 of 1000 totdat alle krassen en oneffenheden (zo goed als) weg zijn. Dit kan met de hand of met een kleine delta schuurmachine waar ik mee werk. De koplamp zal glad aan voelen en egaal geschuurd zijn. De koplamp zal egaal dof zijn.

Koplamp grid 800

 

 

 

 

4- Vervolgens is het een kwestie van opschuren met grid 1500, 2000 en 3000. Dit kan zowel met de hand als machinaal met de eerder genoemde delta schuurmachine. De koplamp zal steeds helderder worden en ontdaan worden van krasjes en dofheid. Autopoetsbedrijf Winsum maakt ook gebruik van schuurpads voor op de polijstmachine.

Koplampen grid 2000Koplampen grid 3000

 

 

 

 

 

5- Na het schuren met waterproof schuurpapier is de koplamp al dermate helder dat de koplamp alleen nog gepolijst hoeft te worden. Autopoetsbedrijf Winsum doet dit machinaal, maar met de hand is ook een goed resultaat te behalen al zal het meer tijd in beslag nemen om tot een zelfde resultaat te komen. Gebruik hiervoor een opgevouwen, makkelijk in de hand zittend microvezeldoekje. Als eerste wordt er gebruikt gemaakt van een cutting compound. Dit is een grof polijstmiddel, maar veel fijner als een grid 3000 schuurpapiertje. De koplamp zal er zo goed als helder uitzien.

Koplampen polijsten G3

 

 

 

 

 

6- Als laatste stap in het polijstproces, en voor een goede finish, kan er gekozen worden voor een finishing compound. Dit is een hele fijne polijstkorrel die zelfs de kleinste krasjes kan weghalen. Ook hierbij geldt dat er gepolijst kan worden met de hand of machinaal. De werkwijze is hetzelfde als hierboven beschreven. Het resultaat is een heldere koplamp.

Koplampen polijsten G10

 

 

 

 

 

7- Als laatste dient de koplamp beschermt te worden tegen UV straling, een van de oorzaken dat een koplamp dof wordt. Dit kan met een wax, een sealant of als u regelmatig de auto wast met een spraywax. In alle drie de gevallen dient u het met enige regelmaat aan te brengen voor een blijvend resultaat.

Voor en na:

Koplampen voorKoplampen na

 

 

 

 

 

Het eindresultaat na het het schuren en polijsten inclusief het aanbrengen van, in dit geval, een sealant en wax.

Koplampen eindresultaat

Translate »